Stad Goedereede

Iedereen die Goedereede heeft bezocht en “geproefd”, zal onder de indruk zijn geraakt van de rust, schoonheid, authenticiteit en de gastvrijheid van Goereeërs.

Tot ziens bij Pand 5!

Geschiedenis & Ontwikkeling

Goedereede was vroeger een belangrijke handelsplaats met stadswallen. De naam Goedereede betekent "veilige ankerplaats". Op het grondgebied van Ouddorp was vroeger een Romeinse nederzetting.

Omstreeks de derde eeuw zou door ophoging en aanslibbing het eiland Westvoorne zijn ontstaan. In de middeleeuwen nam, door de gunstige ligging van het eiland en de uitbreidende scheepvaart, de bedrijvigheid op en rond het eiland toe. Steeds meer vissers, boeren en kooplieden vestigden zich op Westvoorne. Deze nederzetting kreeg de naam van Goede Reede (veilige haven) of Goer-ee (ruw, woest eiland).

De nederzetting kreeg in 1312 stadsrechten en privileges van de heer Geeraert, heere van Voorne en burgh-graef van Zeeland. "Alle die Westvoorne ter zee varen, die moeten soecken haer markt ter Goeree: die dat niet en dade, hij verbeurde xxx scellingen".

Een belangrijk recht werd verkregen in 1331, namelijk het recht van vrije weekmarkt. Dit hield in dat de handel in een bepaalde streek naar een bepaald centrum werd getrokken. Het handelsverkeer kwam op gang en rond het jaar 1477 was er sprake van een bloeiende economie. In 1477 bevestigt Maria van Bourgondië uitdrukkelijk alle keuren van de al in 1428 ommuurde stad.

Ondertussen teisterden water, storm en wind het eiland onder meer in de jaren 1421, 1530, 1570 (Allerheiligenvloed), 1618 en 1682. In 1418 werd de stad geteisterd door krijgsvolk van Jan van Beijeren en door brandstichting en plundering ernstig geschonden.

In 1490 moest men zich weren tegen de Zevenbergers en in dat jaar sloeg de stad bovendien een aanval af van de Hoeksen onder Jan van Brederode. In 1482 werd de stad grotendeels in de as gelegd, doordat een vrouw in de Catharinastraat hete as had uitgegoten. Hierbij ging ook de oude “Katharinakerk” verloren. De stad werd echter steeds herbouwd en zo verrees naast een nieuwe kerk ook een nieuwe indrukwekkende toren. Deze “trots”van Goedereede speelt tot vandaag een dominerende rol binnen het landschap en de stadsmuren. Al van ver krijgt u de toren in het vizier en heeft inmiddels vele mensen nieuwsgierig gemaakt…

Behalve de toren (museum), de schilderachtige haven, de molen, de oude kerk, de oude brug, kunt u genieten van verschillende interessante historische panden. Op de markt kunt u bovendien in alle rust genieten van een hapje en een drankje in een van de horeca gelegenheden. Hotel “De Gouden leeuw” is bovendien historisch gezien een bezoek waard met zijn authentieke interieur en rijke geschiedenis. Eens woonde Paus Adriaan VI hier. Nu kunt u in de “pausenkamer” meer lezen over deze historie. Tijdens het zomerseizoen worden er bovendien stadswandelingen georganiseerd. Voor info kunt u terecht bij de VVV in Ouddorp.

Iedereen die Goedereede heeft bezocht en “geproefd”, zal onder de indruk zijn geraakt van de rust, schoonheid, authenticiteit en de gastvrijheid van Goereeërs.

Tot ziens bij Pand 5!